Гледай
на живо

Русия и САЩ обсъждат мисия в Украйна

Двете страни не могат да се разберат за войските на ООН в региона

Русия и САЩ обсъждат мисия в Украйна Русия и САЩ са обсъдили подробно възможността за изпращане на военна мисия на ООН в Източна Украйна,... thumbnail text

Русия и САЩ са обсъдили подробно възможността за изпращане на военна мисия на ООН в Източна Украйна, съобщи помощникът на президента Владимир Путин Владислав Сурков. Той разкри, че се е срещнал в Белград с представителя на САЩ за Украйна Кърт Уолкър и двамата са говорили по руската инициатива за разполагане на войски на ООН в региона. По думите на Сурков, американската страна е направила допълнителни предложения към руския вариант, но засега двете страни изглеждат твърде далеч от разбирателство. „До момента ние сме одобрили само три от 29-те предложения“, заяви Сурков.

Единственото съгласие между двете страни до момента е, че „Минските договори трябва да се спазват“.

Идеята за войски на ООН бе лансирана от Владимир Путин през септември. Украинските власти се обявиха против, като заявиха, че контингентът на световната организация трябва да се намира зад пределите на Украйна, на руска територия, включително и зад границата между Русия и спорните области Донецк и Луганск.