София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия и САЩ подновяват разговорите за спиране на огъня в Сирия

Европейски дипломати обсъдиха възможността за още санкции срещу Москва

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Разговорите между Русия и САЩ по конфликта в Сирия се подновяват. Първите дипломати на Москва и Вашингтон ще дискутират възможността за прекратяване на огъня. Срещата ще се състои в Лозана в събота.
В разговорите ще вземат участие и представители на Иран, Саудитска Арабия, Турция и Катар.
Сирия беше основна тема на обсъждане и на тристранната среща в Рим вчера. В нея външните министри на Италия, Франция и Германия повдигнаха въпроса за налагане на още санкции срещу Кремъл. Перспективата е надвиснала над Москва заради руската бомба, ударила Алепо вчера, при която загинаха десетки цивилни.
Според Паоло Джентилони надеждите, че Русия ще допринесе положително за намиране на изход от кризата в Сирия със спиране на въздушните удари, са угаснали. Той обаче е против незабавното налагане на санкции върху Москва, защото основна цел е изпращане на хуманитарна помощ и прекратяване на огъня.
Именно тази опция за мир стои на дневен ред пред участниците в конфликта – Русия и САЩ.