София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия и Саудитска Арабия обсъждат световния нефтен пазар

Путин: Необходимо е да се намери компромис между страните от ОПЕК и Русия

8 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Русия и Саудитска Арабия се съгласиха да се търси компромис по въпроса за замразяването на добива на нефт. Саудитска Арабия и Русия се договориха да си сътрудничат, за да се стабилизира ситуацията на петролния пазар, но още няма конкретни предложения, пише Bloomberg.

Руският президент Владимир Путин и заместника на принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман проведоха заседание в Китай, след което саудитският владетел заяви, че без съгласувани усилия от страна на Русия и Саудитска Арабия е невъзможно да се постигне стабилност на пазара.

Нашите страни са големи производители, така че в тази област не е възможно да се постигне стабилно управление без участието на Русия и Саудитска Арабия, каза принц Мохамед, син на краля на Саудитска Арабия. Путин заяви, че за двете страни е необходимо да "поддържат постоянен диалог."

В допълнение страните се договориха да развиват сътрудничеството си в петролния сектор.
За нас отношенията между Русия и Саудитска Арабия имат голямо значение, те са, разбира се, от стратегическо естество и следователно сътрудничеството и координацията между Русия и Саудитска Арабия са много важни, заяви заместникът на принца на Саудитска Арабия.

По-рано в интервю президентът Владимир Путин заяви, че е необходимо да се намери компромис между страните от ОПЕК и Русия.

Нефтът поскъпна с около 6%, след като Организацията на страните износителки на петрол обяви плановете си да проведе неформална среща в Алжир през този месец. Страните производителки на петрол обсъждат плановете за замразяване на обема на производството, след като излишък на суровини доведе до рязък спад в цените през 2014 г.