София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия и Саудитска Арабия създават съвместен енергиен фонд

Отделят 1 милиард долара само за енергийни проекти

7 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Русия и Саудитска Арабия създават съвместен енергиен фонд, съобщава министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в интервю за арабската телевизия Al Arabiya. Фондът се оценява предварително на сумата от 1 млрд. долара. Що се касае до енергийния фонд, действително има такова решение и в рамките на посещението на краля на Саудитска Арабия ще бъдат приети съответните решения. Предварително става дума за отделяне на един милиард долара, конкретно само за енергийни проекти“, казва министърът, цитиран от 3e-news.net.

От своя страна, председателят на Руския фонд за преки инвестиции, Кирил Дмитриев съобщава, че една от първите инвестиции на фонда може да е компания за услуги в сектора на петрола, която фактически може да работи в Саудитска Арабия и да предоставя услугите си на пазара на близкоизточната страна.

Все още на е ясна датата на посещението в Русия на краля на Саудитска Арабия, но според източници на РИА Новости това ще бъде между 4-7 октомври.