София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия иска разяснения за Кристалина Георгиева

Еврокомисарката още не е вписана като кандидат за генерален секретар на ООН

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Русия повдигна въпроса във връзка с официалното представяне на еврокомисарката Кристалина Георгиева като кандидат на България за генерален секретар на ООН, твърдят дипломати, предава „Франспрес“.  Русия, заедно с Уругвай и Малайзия, изразиха възражение срещу езика в писмото от София, което описва Георгиева като „единствения кандидат“ на България за поста и поискаха разяснения.

Според служители в международната организация това може да показва, че Москва е против кандидатурата на Георгиева.

Съгласно процедурните правила писмото, с което дадена страна издига кандидатура, трябва да бъде връчено на председателите на Общото събрания и на Съвета за сигурност. Те от своя страна също с писмо уведомяват страните членки на ООН, че има нов кандидат за генерален секретар.

Според UN Report писмо, с което се уведомяват страните членки за кандидатурата на Кристалина Георгиева, няма и тя не е вписана сред кандидатите за генерален секретар на ООН.

Все пак за 3 октомври е насрочена неформална среща на Кристалина Георгиева в централата на ООН в Ню Йорк, на която ще бъде обсъдена нейната кандидатура. На 5 октомври е първото т.нар. цветно гласуване, на което постоянните членки на Съвета за сигурност ще гласуват с цветни бюлетини, от което ще се разбере, които кандидати евентуално биха получили вето.