София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия избира своя президент

Избирателната активност е висока

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

В Русия днес избират президент. В днешния ден в страната право на вот над 110 милиона руснаци, които ще гласуват на територия, която се простира в 11 часови пояса, съобщи ТАСС.

За президентския пост се състезават осем кандидати. Това са настоящият президент Владимир Путин, Сергей Бабурин, Павел Грудинин, Владимир Жириновски, Ксения Собчак, Борис Титов, Григорий Явлински и Максим Сурайкин.

Очаква се Владимир Путин отново да спечели изборите и това да бъда четвъртият мандат на 65-годишния държавник.

Изборният ден приключи в редица региони в Далечния Изток. За първи път на президентските избори в Русия право на глас имат жителите на Крим, съобщава ТАСС.

Имаше и опити за чужда намеса във волята на руснаците. Както каза ръководителят на Централната избирателна комисия Ела Памфилова, сайтът на ЦИК на Руската федерация в деня на президентските избори беше подложен на хакерска атака на DDoS от IP от 15 страни.

Докато избирателните секции са затворени в няколко региона на Далечния изток, гласуването продължава в останалата част на Русия. Като цяло се наблюдава висока избирателна активност в страната, каза ръководителят на ЦИК. Избирателната активност на президентските избори в Русия към 12.00 часа в Москва е 34.72%, заяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Николай Булаев.

Жителите на Крим и Севастопол за първи път участват в изора на президента на страната. Избирателните секции на полуострова отвориха в 08:00 часа, 1,5 милиона избиратели в Крим и 311,000 в Севастопол ще могат да гласуват в тях.

Повече от 40 международни наблюдатели от 20 страни, включително Израел, Испания, Италия, Германия, Швеция, Кипър, Норвегия, Дания, Украйна и други, следят изборите в Крим.

Очаква се избирателната активност на жителите на полуострова да бъде висока. Премиерът на Крим Сергей Аксенов обяви, че е осигурена сигурността по време на изборите в Крим. "Всички избирателни секции са защитени, всичко е наред, няма проблеми", отбеляза той.

Съобщено бе, че правоохранителните органи на Украйна блокират влизането на руски граждани в избирателните секции, организирани в руското посолство в Киев, както и в генералните консулства на Руската федерация в Одеса, Харков и Лвов. От руската ЦИК обясниха, че Украйна не позволява на 72 000 руснаци да упражнят правото си на глас.

Сигурността в изборния ден е поверена на над 532 000 души и 110 000 единици техника, съобщи ТАСС. В това число влизат сътрудници на министерството на извънредните ситуации и на правоохранителните органи, както и на други служби. Сътрудници на полицията и на руската гвардия също се грижат за сигурността в хилядите избирателни участъци. Там дежурят и пожарникари и спасителни екипи.

За осигуряване на безопасността са мобилизирани силите и средствата на Единната държавна система за предупреждения и ликвидация на извънредните ситуации.