София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия къса с Европейския съд по правата на човека

В Страсбург прилагат двойни стандарти, смята Москва

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Русия смята да денонсира Европейската конвенция за правата човека и да прекрати сътрудничеството с Европейския съд по правата на човека, ако антируската линия в решенията на този съд не бъде коригирана. Това съобщи агенция РИА Новости, позовавайки се на източници от руското правосъдно министерство.

Според тях, съдът в Страсбург прилага двойни стандарти, не зачита особеностите на руската правна система, както и нормите на международното право. В Москва смятат, че в присъдите от последните години ясно се вижда политизация.

Русия подписа конвенцията през 1996 година. Ратификацията й означава, че страната признава юрисдикцията на съда в Страсбург и е задължена да спазва неговите решения. За последните 20 години Москва промени редица закони, в съответствие с изискванията на конвенцията.

През декември миналата година Съдът по правата на човека осъди Русия да плати 99 000 евро на всеки един от пострадалите по време на демонстрации в Москва и област Нижни Новгород. Преди това Страсбург отново наложи парични санкции на руски власти, като ги осъди да платят 95 000 евро на пострадали от побои и мъчения в различни полицейски участъци в Русия.