София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия обвини България, че продава оръжие в Сирия

Производството е по съветски лицензи с изтекъл срок

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова коментира появилите се информации, че в Сирия е намерено голямо количество оръжия, произведени в България. На брифинг в министерството Захарова каза, че сирийската армия е намерила Алепо 8 склада с оръжие, произведено в България, САЩ и Германия.

Захарова каза, че произведеното в България оръжие е по съветски лицензи, които са изтекли, а българската страна не проявява интерес те да бъдат продължени. Тя допълни, че очевидно българските власти са доволни от това положение и че въпросът не тревожи нито САЩ, нито Европейския съюз, които иначе изразяват загриженост за жертвите в Сирия.

 „Изглежда, че неуредеността на въпроса напълно устройва определени лица в България. Позицията е удобна – продаваме на някои държави, които не използват руско въоръжение и техника. А къде посредникът ще предаде продукцията, за българските производители не е важно. Но не става въпрос за карфички. Става въпрос за търговия със смъртоносна стока, от която загива включително цивилното население на Сирия, за чиято съдба Европейският съюз е толкова загрижен. Изникват редица въпроси – в кои още горещи точки това нелегално оръжие може да се появи?“, попита руската дипломатка.