София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия понесе голяма загуба в Сирия

Седем самолета унищожени в базата Хмеймим

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Седем руски бойни самолета бяха унищожени в базата Хмеймим в Сирия, съобщи вестник „Комерсант“, позовавайки се на два източника от военното и външното министерство на страната. Друго издание - „Ведомости“, потвърждава информацията от друг източник от Министерство на отбраната.

В резултат на атаката са уеинщожени четири СУ – 24, два СУ – 35 С и един АН – 72. Повече от 10 човека са ранени, без да се уточнява какви са по народност. Освен самолетите, е взривен и склад с боеприпаси. Нападението над базата може да се смята за най-сериозния инцидент, откакто руската армия провежда операция в Сирия.

Според различни източници, атаката срещу руската база се е провела на 31 декември, но до момента няма никаква официална информация. Единствено от Министерство на отбраната признаха за катастрофа на хеликоптер МИ 24. При този инцидент загинаха двамата пилоти, а борт-механикът бе тежко ранен. Според ръководството на армията обаче тази катастрофа е предизвикана от техническа неизправност, а не от нападение на ислямисти.

На 11 декември президентът на Русия Владимир Путин даде заповед руските войски да започнат изтегляне от Сирия. Според военния министър Шойгу в Сирия има 48 000 руски военнослужащи, 14 000 от които са наградени с държавни награди. След изтеглянето на войските, на територията на Сирия ще останат само базите в Хмеймим и Тартус.