София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия предлага безплатно образование за българи

Директорът на Руския център представи възможностите за обучение

6 годиниОбразование 5 Боряна Райчева

Руският културно-информационен център работи в България вече 42 години и за това време постигнахме много. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ директорът му Павел Журавльов.

Той съобщи, че в от няколко години руското министерство на образованието и науката има програма, по която около 15 000 младежи от цял свят могат да учат безплатно в руски висши училища.

Според Журавльов към програмата има интерес и в България, а от възможността да кандидатстват са се възползвали граждани на 146 страни.

„През 2013 година 50 младежи от България получиха право на безплатно образование в Русия, през 2017 около 250 души са се възползвали от програмата“, посочи директорът на Руския културно-информационен център.

Той добави, от началото на програмата досега над 600 българи са заминали да учат в Русия.

Руската програма е уникална, тъй като дава възможност за лесен достъп до образование и то е безплатно, каза още Павел Журавльов.

Руското образование е признато в цял свят и студентите се обучават от едни от най-добрите специалисти в света, допълни той.