София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия предлага да включи България в „Турски поток“

Втората тръба може да минава през българска територия

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Русия е готова да включи България в проекта „Турски поток“. Това заяви пред БНР руският експерт Константин Симонов, директор на Фонда за национална енергийна сигурност.

"В руско-турското междуправителствено споразумение е записано, че Русия не е задължена да строи втората тръба. България има вариант да направи предложение на Русия, ако иска тръбата директно да дойде до вашия бряг и желаете да станете макар и не голям, но все пак транзитиращ газов център“, каза Симонов.

Според него България и ЕС трябва да поемат ясни ангажименти, в противен случай Русия ще изгради газопровода на турска територия и тогава Турция ще продава газ на трети страни.

Идеята край Варна да бъде изграден газов хъб "Балкан" може да се реализира чрез строителството на една от тръбите на газопровода "Турски поток" към България и тя да върви в посока към границата с Гърция, обясни експертът.

"Въпросът е тя да вземе част от този транзит и тогава може да се каже, че там ще има хъб, но той няма да е толкова голям, а по- малък. Русия е готова теоретично да доставя газ в България, след което останалите балкански държави да го вземат и от там да се разпределя за Европа - този вариант е напълно реалистично да се случи", допълни той.