София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия прие да удължи примирието в Алепо до събота

Решението влиза в сила от днес

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Русия прие да удължи примирието в сирийския град Алепо до събота вечерта, присъединявайки се към ангажимента на сирийската армия, съобщи говорител на Службата за координиране на хуманитарните дейности на ООН, цитиран от Франс прес.

Решението влиза в сила от днес и бе съобщено пред ООН, посочи говорителят Йенс Лерке.

Организацията на обединените нации ще започне медицинските евакуации от утре, затова поиска спирането на бойните действия да бъде удължено до понеделник включително. Лерке отбеляза, че очакват отговор от Москва.

Снощи сирийската армия обяви тридневно хуманитарно примирие в Алепо. Според Москва тази хуманитарна пауза би трябвало да даде възможност за евакуиране на цивилните и на бойците, които искат да напуснат бунтовническите квартали.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура подчерта, че обявеното от Русия едностранно спиране на огъня има за цел единствено да бъдат евакуирани болните и ранените и не е част от предложения от него по-широк план за трайно примирие.

Де Мистура припомни, че условията за спиране на огъня изискват също бойците от групировката "Джебхат Фатх аш Шам" да се съгласят да напуснат града, а сирийското правителство да гарантира, че местните власти ще се запазят.