София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия против агресията и едностранните действия на САЩ

Лавров призова за обединение на усилията срещу тероризма

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Русия се обяви против агресивните и едностранни действия на САЩ по отношение на Сирия и Северна Корея. Изявлението направи руският външен министър Сергей Лавров и обвиниха Вашингтон, че може би с цел възпрепятства опитите за мир.
Той се срещна с колегата си от Сенегал и обсъдиха растящата терористична заплаха в Африка.
„Отново заявяваме, че е необходимо обединяване на усилията на цялата международна общност в борбата срещу това универсално зло, както руският президент Владимир Путин каза преди 18 месеца в обръщение към Общото събрание на ООН, поясни Лавров. Според него всички тези стъпки трябва да бъдат правени на базата на международното право и Хартата на ООН.
„В този контекст ние обсъдихме незаконните и агресивни действия на американската авиация, при които удариха военновъздушна база в Сирия, което само усложнява и пречи, може би с цел, за намиране на политическо решение, изтъкна Лавров.
Външният министър каза още, че Москва не приема "безразсъдните" ядрени и ракетни действия на Пхенян, но в същото време призовава Вашингтон да се въздържа от едностранни действия.
"Не приемаме безразсъдните ядрени и ракетни действия на Пхенян, които са в нарушение на редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН, но това не означава, че е възможно да се нарушава международното право по същия начин с използване на сила", изтъкна той.
Много се надявам, че няма да има едностранни действия като тези, които видяхме в Сирия, добави Лавров.