Гледай
на живо

САЩ са помогнали на членове на Ислямска държава?

Джихадистите са сключили тайна сделка с американците

Вчера Би Би Си обяви след свое разследване, че водената от САЩ коалиция е позволила на стотици екстремисти и техните семейства да избягат от град Ракка. Според медията, тези джихадисти са успели да избягат в други части на Сирия и дори да стигнат до Турция. Би Би Си се позовава на разказа на един от шофьорите на конвоя – Абу Фази, на който са му били обещани „хиляди долари“ за участието му в тайната операция.

Според разказите на друг водач, конвоят на бягащите екстремисти е бил дълъг около шест-седем километра и в състава му е имало около 50 камиона, 13 автобуса и лични автомобили. Благодарение на тайната схема Ракка са напуснали успешно около 250 членове на „Ислямска държава“ и около 3,5 хил. членове на техни те семейства. „Имаше голям брой чужденци. Французи, турци, азербайджанци, пакистанци, йеменци, саудитци, китайци, тунизийци, египтяни“, разказва един от замесените в схемата. 

Благодарение на тайната схема Ракка са напуснали около 250 членове на Ислямска държава и около 3,5 хиляди членове на техните семейства.