София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия се тревожи от настъплението на ЕС към Балканите

Москва вижда заплаха в разширяването

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Русия се тревожи от новата визия на ЕС за Балканите и се притеснява, че обявената преди ден пътна карта за присъединяване на шест страни от региона е насочена към неуатрализиране на руското влияние.

„Независимая газета“ публикува обширен материал, в който се казва, че Брюксел е изоставил предишното си виждане, че разширяването трябва да бъде временно спряно и насочва вниманието си към един регион, който традиционно е източник на конфликти и нестабилност.

Причините за нарасналия интерес на Брюксел към този регион са две, пише руският вестик.

Първо, ЕС се опитва да отнеме инициативата на Русия и Китай, които, както и Брюксел, търсят възможности да укрепят влиянието си на Балканите.

Второ, стабилността на Балканите е гаранция за благополучието на ЕС, особено в контекста на миграционната криза. Именно през този регион в Европа проникват бежанци, ислямисти и престъпници, се посочва в статията.

По-нататък в материала се казва, че на дневен ред е приемането на Черна гора и Сърбия в ЕС, а тези две страни са тясно свързани икономически и политически с Русия.

Доскоро Сърбия заявяваше, че е немислимо да налага санкции на Русия, но сближаването с ЕС вероятно ще промени тази позиция, пише още „Независимая газета“.