София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

РУСИЯ ЩЕ УКРЕПВА ЗАПАДНИТЕ СИ ГРАНИЦИ С ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕНИЕ

МЯРКАТА Е В ОТГОВОР НА РАЗПОЛАГАНЕТО НА НАТОВСКИ ТЕЖКИ ОРЪЖИЯ В БАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИКИ И В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

9 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Русия ще даде адекватен отговор на разполагането от страна на САЩ и НАТО в държавите от Източна Европа и в бившите балтийски републики на танкове, артилерийски системи и друго тежко въоръжение, съобщава „Интерфакс”, позовавайки се на координатора на управлението на главните инспектори на руското Министерство на отбраната – генерал Юрий Якубов.

Преди това в руските медии се появиха информации за плановете на НАТО да разположи тежко въоръжение в балитйските републики, Полша, Румъния и България.

„Ако тежка бойна техника на САЩ – като танкове, артилерийски системи и други действително се появи в редица страни от Източна  Европа и в балтийските републики, това ще бъде най-агресивната стъпка на НАТО и Пентагона от времето на „студената война”. И на Русия няма да й остане нищо друго, освен да увеличава своите сили и средства, насочвайки ги към западното стратегическо направление”, заяви Якубов.

Той смята, че „на първо място ще бъде подсилена групата войски по целия периметър на западната граница на Русия, включително с нови формирования от танкови, артилерийски и авиационни части”.

„Ракетната бригада в Калининградска област с ускорени темпове ще се превъоръжава с новите оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер”, ще претърпи значителни промени руската общовойскова групировка в Беларус и така нататък”, подчерта Якубов.

Генералът добави още, че Русия окончателно е излязла от Договора за въоръжените сили в Европа /ДОВСЕ/ и при организирането на ответни мерки няма да бъде засегната, както преди, от каквито и да било флангови ограничения по отношение броя на танковете, самолетите и артилерийските системи в граничните райони.

Той напомни, че до 2007 г. Русия се е придържала към клаузите на ДОВСЕ и е имала право да държи в западната част на Европа строго ограничено количество тежко въоръжение, включително танкове и самолети.

„Ние излязохме изцяло от този договор, към който впрочем не се придържаха и много от европейските страни, и сега, както се казва, ръцете ни са развързани за организирането на ответни мерки по укрепването на западните ни граници”, обобщи Якубов.