София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия си иска парите за „Белене“ веднага

Според Томислав Дончев българските фирми нямат ресурс да платят

8 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Русия настоява решението на международния арбитраж да бъде изпълнено в най-скоро време и България да погаси дълга си от 620 млн евро за АЕЦ "Белене". Москва очаква българските власти да изпратят информация за сроковете за изплащане на парите за проекта. Това се казва в съобщение на държавната корпорация "Росатом", предаде руската агенция РИА "Новости".

Реакцията от руска страна идва ден, след като в София се проведе среща на руско-българската работна група по въпросите, свързани с изпълнението на решението на арбитражния съд в Женева по проекта за АЕЦ "Белене". На разговорите е бил обсъден по-нататъшния ход на осъществяването му за компенсиране на руската компания "Атомстройекспорт" във връзка с прекратеното строителство на централата.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че през следващите няколко месеца България трябва да реши как да предостави 600 млн. евро на енергийните дружества, тъй като те не могат да извадят парите, дължими на Русия.