София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия си поиска парите от Беларус

Минск дължи над 15 милиарда долара на Москва

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Русия намекна на Беларус, че трябва да започне да връща огромния дълг, който има, съобщават медиите в Москва. Общото задължение е над 15 милиарда долара, се казва в официалните документи, подготвени за премиера Дмитрий Медведев преди срещата му с министър-председателя на Беларус Андрей Кобяков. Тя ще се състои в рамките на Евроазийския междуправителствен съвет.
Според документите държавните кредити за Беларус превишават сумата от 15 милиарда долара, като малко над 6 милиарда Минск все още не е върнал. Отделно не са върнати заеми за близо 60 милиарда рубли.
Русия се явява най-големия доставчик на стоки и услуги за Беларус, но въпреки това президентът на страната Александър Лукашенко проявява признаци на самостоятелност от Москва и опити за сближаване с Европа. За първи път, откакто е на власт, президентът на малката източноевропейска страна, смятана за най-близкия и верен съюзник на Путин, е поканен на срещата на върха на Европейския съюз през ноември в Брюксел.