София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия смени шефа на футбола преди световното

Оставката на Виталий Мутко е под натиска на ФИФА

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко ще сдаде една от ключовите позиции, която заема. Той ще се оттегли от поста президент на Руския футболен съюз (РФС). Това ще се случи следващата седмица на заседание на изпълнителния комитет на организацията.

В началото на месеца Мутко получи доживотна забрана за участие в Олимпийското движение. Причината е, че посочен като главен виновник за допинг-скандала, заради който Русия бе изхвърлена от игрите в Пьончан. Според разследванията на Международния олимпийски комитет (МОК) и Световната антидопингова агенция (WАДА) Мутко в качеството си на спортен министър е бил в основата на държавно спонсорирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг между 2011 и 2015 г.

Причината за оттеглянето на Мутко от футбола е натиск от страна на ФИФА, обяви в. "Коммерсант", като се позовава на близки до случая източници. От изданието допълват, че информацията е потвърдена от още няколко източника в различни спортни и правителствени структури.

Очаква се постът на Мутко във футболния съюз да бъде зает от председателя на организационния комитет на световното първенство в Русия през 2018 г. Алексей Сорокин. Това ще бъде временно назначение, тъй като изпълкомът на РФС няма правомощията да избира постоянен президент.

През септември именно Сорокин зае мястото на Мутко в Съвета на ФИФА. Вицепремиерът на Русия получи забрана да се кандидатира за нов мандат заради конфликт на интереси. Според устава на ФИФА той не отговаря на теста за допустимост, защото министерската му позиция е в разрез с изискването за политически неутралитет.

Според други източници, ръководството на ФИФА директно е заплашила Русия, че ще отнеме домакинството, ако Мутко продължава да е шеф на футболния съюз.