София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия стои твърдо зад сирийския президент Башар Асад

В Женева започнаха преговорите между режима и опозицията

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин обяви, че целта на Москва е да стабилизира властта в Сирия, но не иска да се меси във вътрешните работи на страната.

В Женева започнаха преговорите между режима на Башар Асад и представители на опозицията, които трябва да постигнат съгласие по условията за прекратяване на гражданската война, в която са загинали над 300 000 души.

Руският представител на преговорите Алексей Бородавкин обяви, че искането на опозицията за незабавна оставка на президента Асад като условие за започване на разговорите, е неприемливо.

В преговорите участват представители на Международната група за подкрепа на Сирия, която включва Турция, САЩ, Русия и Иран.

Специалният пратеник на ООН по Сирия Стефан де Мистура заяви, че иска както правителството, така и опозицията да съблюдават примирието в страната, докато преговорите текат.

„Не очаквам незабавен пробив от този кръг преговори, а началото на серия кръгове, които да ни позволят да се задълбочим по важните въпроси, които са необходими за мирното разрешаване на конфликта в Сирия“, коментира пратеникът на световната организация.