София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия, Иран и Турция: ООН да увеличи помощта си за Сирия

Приключи третата среща на върха за Сирия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Русия, Иран и Турция призоваха световната общност, и по-специално ООН, да увеличат помощта за Сирия. Това се посочва в заключителната декларация на тристранната среща на високо равнище за сирийското споразумение, приета в петък в Техеран след срещата на президентите на Русия, Иран и Турция, предаде ТАСС.

"Лидерите на Русия, Иран и Турция призоваха международната общност, по-специално ООН и нейната хуманитарна мисия да увеличи своята помощ за Сирия чрез предоставяне на допълнителна хуманитарна помощ. Да бъде улеснена хуманитарната дейност и възстановяването на основната инфраструктура, включително социално-икономически цели, и опазването на историческото наследство ", се казва в декларацията.

Русия, Иран и Турция са ангажирани с териториалната цялост на Сирия и принципите на Хартата на ООН, се казва в документа.

"Председателите подчертаха силния ангажимент на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирийската арабска република, както и на целите и принципите на Устава на ООН", пише в декларацията, публикувана на официалния сайт на президента на Иран. Документът подчертава, че "никакви действия не трябва да подкопават тези принципи".

Страните "изразиха своята силна готовност да се противопоставят на сепаратизма, насочен към подкопаване на целостта на Сирия".

Няма военно решение за сирийската криза, то може да бъде разрешено само по мирен път, подчертава заключителната декларация.

"Русия, Иран и Турция потвърждават убеждението си, че няма военно решение за сирийския конфликт, който може да завърши само чрез преговори в рамките на политическия процес", се казва в документа.

Президентите на Русия, Турция и Иран - Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган, и Хасан Рухани потвърдиха "решимостта си да продължат активно сътрудничество за постигане на напредък в политическия процес в съответствие с решенията на конгреса на Сирийския национален диалог в Сочи и 2254 резолюцията на Съвета за сигурност на ООН."

Държавните глави подчертаха "необходимостта от създаване на условия за безопасно и доброволно връщане на бежанци и вътрешно разселени лица в техните първоначални места на пребиваване в Сирия". "За тази цел президентите подчертаха необходимостта от координация между всички заинтересовани страни, включително Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) и други специализирани международни агенции", се казва в декларацията.

Следва да се отбележи, че президентите "се съгласиха да обмислят идеята за свикване на международна конференция за сирийските бежанци и вътрешно разселените лица".

„Русия, Иран и Турция ще продължат да полагат всички усилия, за да защитят цивилното население и да подобрят хуманитарното положение в Сирия. Лидерите на трите страни потвърдиха своя ангажимент да продължи съвместните усилия за защита на цивилното население и подобряване на хуманитарната ситуация чрез улесняване на бърза, сигурна и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ до всички нуждаещи се сирийски граждани ", - се казва в декларация.

Третата среща на високо равнище за сирийското споразумение с участието на президентите на Русия, Турция и Иран се проведе на 7 септември в Техеран. Първата такава среща в тристранен формат се проведе на 22 ноември 2017 г. в Сочи. Вторият разговор се състоя на 4 април в Анкара: страните приеха съвместно изявление относно резултатите си, в което изразиха намерението си да продължат тази работа на най-високо ниво. Следващата среща на върха ще се проведе в Русия.