София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия възражда ядрените влакове

Новото оръжие е практическо неоткриваемо за сателитите

7 годиниТехнологии 20 Боряна Райчева

На космодрума Плесецк се проведоха изпитания на междуконтинентална балистична ракета, изстрелвана от бойния влаков комплекс „Баргузин“, съобщава руската телевизия RT. Около 2000-ата година т.нар. ядрени влакове са ликвидирани, но по-късно е взето решение те да бъдат върнати на въоръжение, уточнява телевизията.

Изпитанията на ракетата за комплекса „Баргузин“ са се провели през последните две седмици и са приключили успешно.

Военният експерт Дмитрий Литовкин пояснява, че при изпитанията балистичната ракета се изстрелва от платформата с помощта на прахов акумулатор. Според него изпитанията са успешни, тъй като са показали, че ракетата може да бъде изстреляна, без да се преобърне вагонът.

Съветските ракетни войски са имали на въоръжение 12 такива комплекса, разположени в Костромска област и в Пермския и Красноярския край.

Съветският съюз създава комплексите, базирани на влакови композиции в отговор на американската програма Peacekeeper Rail Garrison, която не е докрай реализирана главно заради високите разходи и факта, че повечето жп линии в САЩ са частна собственост.

От военна гледна точка базираните на влак балистични ракети са практическо неуязвимо ядрено оръжие, тъй като проследяването им от сателит е изключително трудно.

Русия обаче се отказва от това оръжие по времето на Елцин в съответствие с договора САЛТ-2. По-късно обаче Русия денонсира договора заради неспазени ангажименти от страна на Вашингтон.

Според Литовкин съветската железопътна система не е позволявала висока мобилност на ракетните комплекси, но в момента комплексът може да се появи в която и да е точка на мрежата и лесно може да бъде маскиран като обикновена влакова композиция.

Новата междуконтинетнална ракета е със значително по-малка стартова маса от съветския си аналог (47-49 тона срещу 104), което позволява тя да бъде придвижвана по железопътната мрежа доста по-лесно.

Новата ракета е създадена на базата на новите ракети РС-24 „Ярс“ или РС-26 „Рубеж“.

Според генерал-майора от запаса Павел Золоторьов една ракета „Ярс“ е в състояние да принуди противоракетната отбрана да изразходва всичките си ракети и пак не е гарантирано, че ракетата няма да достигне целта си.