София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РУСИЯ ЗАПОЧНА ДА СТРОИ ПЪРВИЯ АЕЦ В ТУРЦИЯ

РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НАПРАВИ ПРЕВОД ОТ БЛИЗО ЕДИН МИЛИАРД ДОЛАРА

9 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

    Руското правителство направи превод на Държавната корпорация за атомна енергия на Русия „Росатом“ в размер на близо един милиард долара. Траншът е за стартирането на проекта АЕЦ „Аккую“ в Турция. Това е първата ядрена централа в страната, която се изгражда изцяло по руски проект. Генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко потвърди, че корпорацията е получила превод от 51 милиарда рубли или около 990 милиона долара.
    Първата в Турция ядрена централа ще бъде разположена в провинция Мерсин в Южната част на страната. Компании на „Росатом“ притежават контролния дял в капитала на АЕЦ „Аккую“. Така ако в бъдеще се вземе решение за продажба на инвеститори, то това може да стане само до 49% от проекта, а най-малко 51% ще трябва да останат на руската страна.
    Междуправителственото споразумение между Русия и Турция за сътрудничество при строителството беше подписано още през 2010 година. „Ние носим отговорност за сигурността на АЕЦ „Аккую“ и я гарантираме. Ще бъдат спазени всички критерии на безопасност“, коментира Кириенко. Той допълни, че централата ще бъде построена на площадка с минимална сеизмична активност и на място, където няма да има риск от цунами, независимо от това, че е проектирана да издържи на такъв тип стихии.
    Кириенко отбеляза още, че ще бъдат изградени и реактори от последното „три плюс“ поколение, които правят невъзможно повторението на аварията в японската АЕЦ „Фукушима“.
    Стойността на проекта е близо 20 милиарда долара, а централата ще произвежда близо 35 милиарда КВТч електроенергия на година.