София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Руска телевизия: Българите не са доволни от Запада, отново гледат към Русия (ВИДЕО)

ТВ „Център“ излъчи 26-минутен репортаж за България

7 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Руската телевизия „Център“ излъчи обширен репортаж за България, озаглавен „Братозаместване“. В него се разказва за прехода в България и как живеят днес българите.

Авторите Вера Кузмина и Александър Гориянов въвеждат с няколко изречения какво е станало в България през последните 26 години – декомунизация, членство в НАТО и ЕС и пазарна икономика. Но все повече българи са недоволни и обръщат отново поглед на изток, кават те.

Показани са рушащи се сгради в столицата София и се изтъква колко мизерно живеят българите. Подчертава се, че България е загубила много, губейки възможност да изнася селскостопанска продукция, цигари и алкохол за Русия.

Авторите са се срещнали с Румен Овчаров, Андрей Райчев, Илиана Йотова, Красимир Каракачанов и др., като повечето от говорещите критикуват правителството за спирането на трите руски енергийни проекта от времето на президента Георги Първанов. Овчаров твърди, че руските ядрени реактори били едва ли не подарени на България. Райчев обвинява за влошаването на отношенията с Русия единствено президента Плевнелиев и обяснява, че го направил, за да си уреди живота след края на мандата и "да произнася лекции на Запад за по 100, 200, 300 хиляди долара или евро".

След като обяснява как СССР издържал българите с "историческата сделка нефт срещу домати", а сега те предали Русия, репортажът завършва в Пловдив на хълма с паметника на Альоша, където местни активистки казват, че ще се събират там, "докато има дружба със СССР".

Заключителните думи са: "Има и друга България и все още това е по-голямата ѝ част.. Това е мнозинството, на което по всички европейски демократични канони трябва да принадлежи властта. Именно за тази демокрация е воювал Альоша. Той честно си е свършил работата. Сега е наш ред – да помогнем на тези, които действително се смятат за наши братя, а не опитват да се харесат на онези, които вече са сменили братята си."