София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Руската православна църква не иска тялото на Ленин да бъде махнато от Червения площад сега

Според духовниците това се използва срещу Русия

7 годиниОбщество 22 Боряна Райчева

Първият заместник-председател на отдела на Руската православна църква за отношенията с обществото и средствата за информация Александър Щипков определи като несвоевременна идеята да бъде погребано тялото на Ленин и призова в Русия да не се води война с политически символи, предава „Интерфакс“.

„Ние разбираме, че присъствието на Ленин на Червения площад няма нищо общо с християнските традиции. Но не можем да поставяме този въпрос, преди да е решен въпросът за декомунизацията и десъветизацията. И когато поставим този въпрос, ще го направим от религиозни, а не от политически съображения“, каза Щипков.

Наскоро задграничния Синод на Руската църква призова да се премахнат паметниците на Ленин от руските градове, а тялото му в мавзолея в центъра на руската столица да бъде погребано. Според Синода освобождаването на Червения площад от тялото на основния „гонител и мъчител“ на ХХ век и махането на неговите паметници би станало един от символите на помирението на руския народ с Бога.

Според Щипков обаче декомунизацията всъщност се използва за дерусификация. Ние не искаме да наливаме вода в тази мелница, каза той.

„Разбира се, това не означава, че улици и градове не трябва да възвръщат своите исконни руски имена. Но това трябва да става с исторически, а не политически аргументи“, коментира Щипков.