София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руски банкер: Чака ни война

Студената война се завърна, твърди шефът на ВТБ

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Шефът на най-голямата руска банка – ВТБ Андрей Костин предупреди, че светът е изправен пред военен конфликт. Това изказване той направи пред репортери по време на световния икономически форум в Давос.

НАТО иска повече оръжие и го разпространява в Европа. Русия ще отговори със същото. А това носи увеличаване на риска от военен конфликт между НАТО и Русия“, коментира Костин и допълни, че подобна надпревара във въоръжаването е изгодна единствено за генералите и производителите на оръжия.

Какво може да се случи в Сирия, в Прибалтика, в Черно море, където има много американски кораби. Колкото повече оръжие имате, толкова повече е шансът да стане случайна грешка и съответно конфликт“, каза още Костин.

Той сравни новите санкции на САЩ спрямо Русия с обявяването на война. „Това е по-лошо от времето на студената война и е много опасно. Американците си играят с огъня, защото отношенията вървят от лошо към по-лошо. Но не ние носим за това отговорност“, коментира банкерът, който се смята за един от най-приближените до руския президент Владимир Путин.

Според него, отношенията между двете страни толкова са се влошили, че вече няма смисъл от дипломатически отоншения мужде тях.