София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Руски експерт: Ако американците поискат, може да унищожат нашата групировка в Сирия до няколко часа

Според него обаче ескалация на напрежението между САЩ и Русия може да доведе до ядрена война

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Най-мекият силов вариант, към който САЩ могат да се насочат в Сирия, е въздушни удари срещу войските на Дамаск. Това коментира президентът на руската Академия по геополитически проблеми Константин Сивков, цитиран от http://svpressa.ru/.

Той посочва, че на 17 септември два американски F-16 и два A-10, единият от които е бил идентифициран като австралийски, са извършили въдзудшна атака в близост до град Дейр-ес-Зор. При атаката са били убити около 80 войници от армията на Асад и над 100 са ранени.

Според експерта, ако такива атаки станат редовни, Русия може да предостави на сиирйската армия противовъздушен комплекс С-400 „Триумф“ заедно с персонала. В такива случаи руската авиация ще почне да нанася удари по проамериканската сирийска опозиция.

Но този вариант ще доведе до бърза ескалация и риск от пряк конфликт между Русия и САЩ, смята Сивков. Той смята, че такъв конфликт ще доведе до големи загуби за САЩ – става дума за десетки самолети. Руската групировка обаче ще бъде разгромена, допълва експертът..

Без съмнение Турция като член на НАТО ще затвори черноморските проливи и ще пререже пътя за снабдяването на руснаците. Американците могат оперативно да отправят към Сирия три самолетоносача плюс силите на авиацията, които в момента се намират в бази в Турция и Саудитска Арабия, смята Сивков.

В резултат срещу 40-те руски самолета ще се изправят 140 американски с потенциал за още 180 (по 60 от всеки самолетоносач).

Може да се очаква, че действията на американската авиация ще бъде предхождана от ракетни удари. При тях може да бъдат използвани до 200 ракети BGM-109 Tomahawk с морско базиране, с които американците без много усилия ще пробият коридор в руската система за ПВО, изтъква експертът. При това полежение комплексът С-400 ще бъде унищожен и ракетите ще ударят руските самолети на земята в базата им.

След това разгромът на нашата групировка е въпрос на часове, смята Сивков.

Според него Русия няма отговор на това, освен голяма война с възможна употреба на ядрено оръжие.

Сивков смята, че именно тази опасност сдържа военната активност на САЩ. Вашингтон е в цуг-цванг – ако не се отиде на по-твърд вариант, американците губят влияние в Сирия и Арабския свят. Ако пък американците се решат на ескалация – рискуват ядрен клинч с Русия, заключава експертът.

Според него при това положение единственият възможен вариант е разделянето на Сирия.