София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руски химик: Виновен съм за създаването на „Новичок“

Той заяви, че Скрипал и дъщеря му няма да се възстановят

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 „Аз участвах и в създаването и в изпитването и в превръщането на „Новичок“ в оръжие. Вече 28 години се боря публично срещу този материал - едно много опасно ново поколение на руските отравящи вещества“ , това каза в специално интервю за бТВ руският експерт по бойните отровни вещества Вил Мирзаянов. Той заяви, че е бил шокиран, когато е чул за отравянето на Скрипал и дъщеря му с „Новичок“.

„Усещам част от вината си за създаването на това оръжие и ако ме питат английските журналисти бих казал по повод този атентат, че моля за прошка. Чувствам вината си. Аз се боря срещу това оръжие“, каза Мирзаянов и подчерта, че поразените от веществото никога няма да се възстановят.

„В първата си статия, която публикувах през 1992 г.  казах, че отравянето с „Новичок” на практика е неизлечимо“, обясни Вил Мирзаянов.

Той посочи, че химическото оръжие не е отбранително оръжие за отбраната на страната. „Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора – това оръжие има ужасно въздействие и, разбира се, затова усетих, че се занимавам с нещо престъпно. Това ме измъчваше.

И когато настъпи времето на реформите в Русия, на демократизацията реших открито да представя своята гледна точка пред публиката. Първата статия беше игнорирана навсякъде, включително в Русия и в САЩ, но когато открито заговорих за „Новичок” ме арестуваха“, обясни руският химик.

Той посочи, че Русия е се е готвела да подпише Конвенцията за забрана на химическото оръжие, но в същото време е искала да запази новото поколение от своето въоръжение скрито от обществеността от възможностите за контрол.

Запитан, как откъде да сме сигурни, че Русия седи зад нападението на Скрипал, Мирзаянов посочи, че единствено Русия е измислила, синтезирала, изследвала всички свойства на веществото, изпитвала ги е на всички етапи върху животни. „След това превърна „Новичок” в оръжие и го изпитала в открития полигон в Казахстан. Единствено Русия разполага с такива познания, за да създаде тези компоненти за бинарни съставки и след това на място да ги използват срещу целта. За другите страни това е тайна. Те не го знаят. Това вещество не влиза в списъка на забранените отравящи вещества. Не влиза в Конвенцията за забрана на химическите оръжия. В целия свят „Новичок” не съществува“, разказа той.

По думите му това вещество може да дойде синтезирано само от страна с висок научно-инженерен потенциал от учени, които имат съответния опит и са минали съответната школа за създаване на химчиеско оръжие.  „Терористичните организации нямат нито школи със съответния дългогодишен опит и нямат съответния научно-технически персонал. В това съм абсолютно сигурен. Нито една терористическа организация няма да се захване с подобно нещо“, обясни експертът.