София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руски и американски самолети на косъм от сблъсък

Три военни машини си пречели взаимно в Сирия

6 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

Американски изтребител F 22 е попречил на два руски СУ 25 да си изпълняват задачите в Сирия, съобщиха от руското военно министерство. Инцидентът е станал на 23 ноември в небето над град Меядина, в източната част на Сирия. „Американският самолет изстрелваше топлинни прехващачи и пускаше защитни щитове, като постоянно маневрираше“,заяви говорителят на руското министерство.

По неговите думи, руските самолети са се отправили към база на Ислямска държава, която е трябвало да бъде унищожена, но американският изстребител активно е възпрепятствал изпълняването на бойната задача. „Повечето инциденти между руски и американски самолети в района на долината на река Ефрат са предизвикани от опитите на американците да се спре унищожаването на Ислямска държава“, заяви говорителят.

Изтребителят F 22 “Раптър“ е първият в света боен самолет пето поколение, който е приет на въоръжение. За първи път той е използван в бойни операции в Сирия, когато нанесе удари по град Рака.

СУ 25 е дозвуков руски военен самолет, който е на въоръжение от 1981 година. Предназначен е за поддръжка на сухопътните войски от въздуха и за удари по наземни обекти по всяка време на денонощието и при всякакви климатични условия.