София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руски журналистки обвиниха депутат в сексуален тормоз

Разследват Леонид Слуцки от партията на Жириновски

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Няколко руски журналистки, анонимно или с имената си, обвиниха руски законодатели и длъжностни лица в сексуален тормоз. Така те нарушиха мълчанието по въпрос, който до голяма степен остава табу в страната, съобщи АФП.
Две журналистки, които в момента отразяват работата на долната камара на руския парламент - Държавната Дума, и телевизионен продуцент в независимия канал „Дождь” били потърпевши от Леонид Слуцки – председател на парламентарната комисия по външни работи.
50-годишният Слуцки е депутат от националистическата Либерално-демократическа партия.
Една от журналистките анонимно каза за телевизията, че миналата година Слуцки „поставил дланта на ръката си върху интимните й части и оттам започнал да я движи нагоре”.
Продуцентката, която също говори анонимно, каза, че Слуцки „се опитал да я целуне по устата докато бил в телевизионното студио и опипал задните й части”.
Тогава Екатерина Котрикадзе – зам.-главен редактор на руския независим канал RTVi, стана първата жена, която открито отправи обвинения. Котрикадзе каза по RTVi, че преди 7 години Слуцки я поканил в офиса си, за да говорят за интервю. Когато отишла, той я притиснал към стената и „започнал да я опипва и да се опитва да я целуне”.
На страницата си във Фейсбук Слуцки отхвърли обвиненията като „евтина, долнокачествена провокация”.
Представителят на неговата партия Игор Лебедев пък отговори като заплаши да спре достъпа на журналисти от телевизия „Дождь” в парламента.
Други две журналистки обаче отправиха сходни обвинения. Журналистката и политически активист София Русова каза за прокремълското радио „Говорит Москва” в сряда, че два пъти е била обект на сексуално насилие от длъжностни лица и веднъж от депутат.
Същия ден журналистката от прокремълския таблоид „Комсомолская правда” Елена Кривякина написа, че е била сексуално тормозена от служител в министерството на енергетиката и от депутат, когото не назова, по време на журналистически рейд преди 20 години. Двамата мъже открито настоявали за сексуални услуги от нея и я предупредили да не казва на никого. Журналистката каза, че е решила да говори сега заради обвиненията срещу Слуцки.
„Това ясно показа, че нашето общество се променя”, написа Кривякина.
Председателят на Думата Вячеслав Володин каза за икономическия всекидневник „Ведомости”, че председателите на парламентарните групи са обсъдили ситуацията с него.
„Всички описани случаи не може да не предизвикват загрижеността ми и няма да ги отмина”, каза Володин и добави, че жените може да поискат парламентарната комисия по етика да разследва случаите.
Ръководителят на партията на Слуцки Владимир Жириновски по време на телевизионен дебат вчера нарече кандидатката за президент Ксения Собчак „курва”.