София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

РУСКИ РАКЕТИ УДАРИХА ТУРСКИ ХУМАНИТАРЕН КОНВОЙ В СИРИЯ

КРЕМЪЛ ВСЕ ОЩЕ ОЧАКВА ИЗВИНЕНИЕ ОТ ТУРЦИЯ

8 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Трима души загинаха, а други шестима са ранени при нови въздушни удари на руската бойна авиация в Сирия. Инцидентът се случи близо до турската граница в сряда следобед, съобщиха от турската информационна агенция „Доган“ и БГНЕС.

Руски самолети бомбардираха турски конвой от 6 тежкотоварни камиона със строителни материали на пътя от Азез за Алепо. На граничния пункт „Йонджупънар“ турските регистрационни табели на камионите са били заменени със сирийски.
Взривяването на камионите е довело и до пожар. Шофьорите на първите три платформи са загинали на място, а ранените са настанени в болница в Азез. Според бунтовническа групировка бомбардировачите са на руската бойна авиация. Турция обаче отказа да коментира случилото се.
Междувременно руският президент Владимир Путин поиска Анкара да се извини за свалянето на военния самолет СУ-24 и да накаже виновниците. Той нарече постъпката на южната ни граница „необясним и предателски удар в гърба от тези, които са били считани за партньори на Русия в антитерористичната борба“.
Властите в Анкара обаче отказаха да се извинят, като турският премиер Ахмер Даватоглу отново подчерта, че причината за свалянето на самолета е нарушаване на турското въздушно пространство.
По-рано Путин изрази своята надежда, че ще бъде сформирана широка антитерористична коалиция, която да поддържа Русия в борбата й срещу „Ислямска държава“, уточняват ТАСС и БГНЕС.
Руският премиер Димитрий Медведев пък обяви, че Москва готви икономически мерки срещу Турция заради инцидента от сряда.

Вижте още Новини: