София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руският поглед върху изборите в Конгреса

Предричат засилване на натиска върху Търмп

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На междинните избори, проведени в САЩ, Демократическата партия, според първоначалните прогнози пое контрола на Камарата на представителите от републиканците, но в Сената републиканската партия успя не само да запази контрола си, но и да укрепи позицията си, като зае мястото на своите конкуренти.

Според експерти, изземането на контрола от републиканците над една от двете къщи на Конгреса в САЩ ще увеличи натиска върху президента Доналд Тръмп.

Руските медии и експерти отразиха много детайлно междинните избори в Америка, правейки редица прогнози.

Според полтическия анализатор Димитрий Суслов в бъдеще Съединените щати и Европа ще сключат ново търговско споразумение. "Тук обаче не трябва да казваме, че Тръмп "унищожава търговските споразумения и търговската система, не ги унищожава, актуализира ги във връзка със своите съюзници и партньори, придържайки се към гъвкава политика", смята експертът.

"Газета" цитира прогноза на „Фокс нюз“, според която, ако демократите имат мнозинство в Камарата на представителите, то те ще започнат процедура на импийчмънт срещу президента Тръмп.

Според изводи от екзит пол 39 на сто от гласувалите американци не са съгласни с политиката на държавния глава, 26 на сто са отишли да го подкрепят, а други 33 процента са заявили, че личността на Тръмп не влияе върху решението им да гласуват.

"Комсомолская правда" пък предрича, че при мнозинство на демократите в долната камара"законодателният дневен ред на Белия дом ще бъде блокиран изцяло" и "предстои да се влоши вътрешнополитическата криза в САЩ". Руски експерт посочва, че сега демократите ще бъдат по-ангажирани в надзора на политическите решения. “В същото време те не биха могли непременно да повлияят на провеждането на политиката, тъй като обикновено президентът има основен контрол не само върху въоръжените сили, но и върху административния апарат - Държавния департамент”, добави той пред РИА Новости.
Освен това "руската тема" ще се развихри в САЩ с нова сила - с присъщите й елементи нашпиономания, русофобия и лов на вещици".

През 2016 г. САЩ обвиниха руските специални служби "да се намесват в президентските избори". Страната многократно е уплашила, че Москва "няма да пренебрегне" и изборите за Конгреса. В края на лятото обаче, съветникът по въпросите на националната сигурност на "Тръмп" Джон Болтън предупреди, че четири страни биха искали да повлияят на гласуването: Русия, Китай, Северна Корея и Иран. Няколко месеца по-късно, политикът обясни, че основната заплаха за американската демокрация е Пекин, който е по-активен от останалите.

Руският премиер Дмитрий Медведев също коментира изборите за Конгреса на САЩ като каза, че техните резултати, разбира се, могат да се разглеждат по различен начин, но това е вътрешен въпрос за страната.
В същото време руският премиер подчерта, че е очевидно, че всички видове санкции, разговори за санкции срещу Иран и Русия, ограничения за доставките и налагане на мита и квоти за Европейския съюз и Китай имат политически цели.
“Всичко това се прави, за да се решат вътрешнополитическите задачи - задачи, свързани с изборите в Конгреса, т.е. със Сената и Камарата на представителите, и в крайна сметка да се получи някакво изоставане в бъдещето - няма значение, аз дори нямам предвид конкретни участници в политическата борба ", добави Медведев.
“Комерсант“ пише, че Вашингтон взема предвид изгледите демократите да продължат разследванията срещу Тръмп и обкръжението му. Затова "вече се готви за нова продължителна война между Конгреса и Белия дом, в центъра на която може пак да се озове Русия".