София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руският флот е приведен в бойна готовност

Очакват се провокации от Украйна по време на Световното по футбол

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Военно-морският флот на Русия е приведен в повишена бойна готовност по време на Световното по футбол, съобщава Reuters. Силите са разположени по Черноморския регион и Крим, защото Русия очаква провокации от страна на Украйна.
Украйна също е увеличила присъствието на военнни малко преди започването на първенството.

Бойната готовност в регионите ще продължи до 31 юли.

Флотата е разположила допълнителни кораби в Азовско и Черно море. Увеличена е бреговата охрана, бойните полети на военно-морската авиация.

Основното притеснение на Русия идва от създаването на украйнската ударна групировка в района на Азовско море.. Представител на Крим в Държавната Дума съобщава, че Крим разполага край границите на Русия щурмова авиация. Това е и причината Москва да е принудена да разработи допълнителни опции за отбрана.

Депутатът Руслан Балбек отбеляза, че Украйна води игра с цел обостряне на отношенията с Русия, а Западът не би били способен да накара Москва да отстъпи от позициите си и да започнат съмнителни преговори за премирие. Балбек е на мнение, че ако Украйна нападне , Русия ще отговори подобаващо.

Припомняме ви, че в началото на месец юни Москва е проявила агресия по отношение на Украйна, балтийските страни, Полша, Румъния, Молдова и Грузия, според думите на говорителя на Върховната рада Андрей Парубий. Той добави, че и Русия е водила „окупационни войски“ в двете държави.