София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руският патриарх Кирил идва у нас

Главата на руската църква на тридневно посещение

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На тридневно посещение в България днес пристига църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Посещението на руския патриарх е по покана на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква по повод  140 години от Освобождението на България от турско робство.
Патриарх Кирил и водената от него църковна делегация ще бъдат посрещнати на Летище София от вицепрезидента Илияна Йотова, както и от Старозагорския митрополит Киприан, Русенския митрополит Наум, Врачанския митрополит Григорий, Мелнишкия епископ Герасим и архимандрит Василий.
След това руският патриарх и водената от него делегация ще имат официална среща с патриарх Неофит и с митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.
В събота, 3 март, от 10.00 часа двамата патриарси ще посетят храм-паметника „Рождество Христово” в град Шипка. Те ще отслужат благодарствен молебен. Слово там ще произнесе патриарх Неофит. След това на връх Шипка започва церемония, последвана от заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Предвидени са слова на руския патриарх Кирил, на президента Румен Радев и на кмета на Казанлък Галина Стоянова.
На 3 март патриарх Кирил и патриарх Неофит ще присъстват на тържествената церемония (заря-проверка) по повод Националния празник на България.
На 4 март, неделя ще бъде отслужена божествена света литургия от руския патриарх Кирил, българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод.