Гледай
на живо

Руският посланик Макаров: 24-и май е наш общ празник

Той се срещна с премиера Бойко Борисов

Руският посланик Макаров: 24-и май е наш общ празник Руският посланик у нас Анатолий Макаров заяви, че 24-и май е „наш общ празник“. Това ста... thumbnail text

Руският посланик у нас Анатолий Макаров заяви, че 24-и май е „наш общ празник“. Това стана след излизане от срещата му с българския министър-председател Бойко Борисов в Министерски съвет.

Макаров не пожела да застане пред медиите и да направи изявление или да отговори на въпросите, отправени към него, по повод изказването вчера на руския президент Владимир Путин, че Кирилицата е македонска азбука.

По време на закритата за медии среща, премиерът Борисов постави въпроса пред посланика на Руската федерация, като обърнал внимание, че подобни думи на българския празник са провокация към българските граждани.

Министър-председателят показа плакет на стара Плиска като припомни откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочи и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Премиерът напомни, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура. Той изтъкна, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация.

Министър-председателят напомни, че това е било подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който заявил това пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

Посланик Макаров посочи, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.

Борисов и Макаров обсъдиха развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им. Като области от взаимен интерес бяха посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб „Балкан“ и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ „Белене“.