София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руският ракетен крайцер „Варяг“ пристигна на Филипините (ВИДЕО)

Москва и Манила засилват военното си сътрудничество

7 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Руският ракетнен крайцер "Варяг", флагман на Тихоокеанския флот, акостира в Манила за 4-дневно посещение на добра воля. След като президентът Родриго Дутерте поведе политика за отдалечаване от традиционния съюзник САЩ и сближаване с Русия и Китай, това е втората визита на руски военен кораб в рамките на три месеца. През януари в Манила бе руски крайцер и Дутерте твърди, че подобни посещения са демонстрация на намерението му да води "независима външна политика".

Програмата за посещението на "Варяг" включва съвместни тренировки, спортни събития и концерт на корабния оркестър в местен парк.

Москва казва, че иска да помогне на Манила в борбата с екстремизма и пиратството. През май е предвидено при посещение на Дутерте в руската столица той да подпише с президента Владимир Путин споразумение за сътрудничество в отбраната.

Дутерте нареди на министъра на отбраната да проучи как Филипините могат да се сдобият с модерно военно оборудване от Русия, включително дронове, уреди за нощно виждане, снайпери и хеликоптери.