София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Руският самолет се е разбил заради човешка грешка?

Разчетени са данните от черната кутия

6 годиниИнциденти 4 Боряна Райчева

Причина за катастрофата на руския самолет Ан-148 може би е човешка грешка, това са установили разследващите. По думите им пилотите не са включили отоплението на измервателните уреди преди излитането, което е довело до обледяване на датчиците и от там до погрешни данни за въздушната скорост на полета, съобщи ТАСС.  Специалистите от Междудържавния авиационен комитет (МАК) направиха предварителен анализ на информацията от бордовия самописец за параметрите на полета.

Разследващите са успели да извлекат от черната кутия данни за 16 полета на машината, в това число този, завършил с катастрофата. Във всички останали освен него отоплението е било включвано преди излитането.

Самолетът е експлоадирал при удара в земята, но преди това не е имало пожар на борда му. Разбил се е шест минути след излитането.

Около 2 минути и 30 секунди след излитането на височина около 1300 м екипажът установил проблем в показанията на индикаторите за скоростта. След 30 секунди разликата в показанията на датчиците за скоростта станала още по-голяма. Пилотите преминали на ръчен режим на управление на самолета. Самолетът бил приведен в интензивно снижение под ъгъл 30-35 градуса.

Преди удара в земята показанията за скоростта на единия от индикаторите били нулеви, а вторият показвал скорост 800 км/ч.

Работата по разшифроването на данните от звуковия самописец продължава.