София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Рускиня е арестувана по случая с убийството на руския посланик в Турция

Според следствието, тя е поддържала връзка с убиеца Алтънташ

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Гражданка на Русия, която се предполага, че е била свързана с Мевлют Алтънташ, убиецът на руския посланик в Турция Андрей Карлов, е арестувана в Анкара, съобщи вестник „Hurriyet“, позовавайки се на източник от полицията.

Арестуваната рускиня се казва Екатерина и е на 33-годишна възраст. Следствието подозира, че тя е поддържала телефонни контакти с Алтънташ до края на ноември, освен това общувала с него и чрез известителя „WhatsApp“.

Журналистите потвърждават, че рускинята е участвала в организирането на интимни услуги в петзвездните хотели в Анкара.

Посолството на Русия в Анкара не е представило все още оперативна информация, във връзка с ареста на заподозряната.

Посланикът Андрей Карлов беше застрелян на 19-и декември, по време на откриване на фотоизложбата „Русия от Калининград до Камчатка в очите на пътешественика“ в Анкара, докато държеше реч. Турските власти съобщиха, че нападението е извършил сътрудникът на полицията Мевлют Алтънташ. Той беше ликвидиран от местните сили за сигурност.

Следствената служба в Русия повдигна обвинение по дело за „акт на международен тероризъм“ по убийството, което в този момент се разследваше съвместно от група руски и турски експерти.