София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руското военно министерство с огромен гаф

Пуснаха кадър от видеоигра за доказателство срещу САЩ и Ислямска държава

6 годиниЛюбопитно 4 Боряна Райчева

Руското военно министерство допусна огромен гаф и даде повод за подигравки заради информация за взаимодействие между армията на САЩ и Ислямска държава. На страницата на министерството във Фейсбук бе публикувано обвинение към американските ВВС, че не са бомбардирили конвой на Ислямска държава, който се изтеглял от позициите край град Абу Камал. Кой знае защо обаче пиарите на министерството са публикували снимка от популярна военна видеоигра, с която да илюстрират обвиненията си. За по-голяма убедителност над снимката е написано, че тя е направена на 9 ноември.

Любители на мобилните приложения и игрите веднага разконспирираха измамата и разкриха, че снимката всъщност е скриншот на играта Gunship simulator. Това е игра, в която потребителите управляват военни самолети и нанасят удари по определени цели.

Минути, след като гафът бе разкрит, руското военно министерство премахна снимката, но остави информацията.