София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Руснаци масово купуват имоти в чужбина, предпочитат България

С инвестиции в имоти опазват спестяванията си

5 годиниОбщество 24 Боряна Райчева

Бум на покупките на имоти в чужбина от страна на руснаци.  Това показва проучване на Московския финансов университет, цитирано от вестник „Росийская газета“.  През 2018 г. 70% повече руснаци са търсили да купят имот в чужбина  сравнение с две години по-рано – през 2016 г.. Причините, според експертите: санкциите, които западните държави наложиха на Русия, решението на Путин да повиши  пенсионната възраст, ширещите се слухове, че Русия ще спре да използва доларите като разплащателно средство. За покупка на жилища в чужбина спомагат и  достъпните ипотечни кредити, както и ниските лихви.

Най-предпочитаната дестинация за нов имот е България. Руснаците търсят също и имоти в Испания, Турция и Кипър. Жителите на Москва и Санкт Петербург по традиция са най-заинтересовани сред руснаците за имот извън родината им, следвани от жителите на Сочи, Владивосток и Перм. Всички търсят главно жилищни имоти.

Проучването обобщава, че въпреки, че само 2,5% от руснаците се интересуват от закупуване на имот в чужбина, това е ръст от 70% от 2016 г. насам. Растежът, според експертите,  показва желание за опазване на спестяванията чрез инвестирането им в имот в чужбина.