София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руснаци откриха лек за рак във всякакъв стадий

Пациентите ще могат да се лекуват с новия метод едва след 4-5 години

7 годиниЗдраве 30 Боряна Райчева

Руски учени са създали и са тествали в космическото пространство генно инженерен препарат, който е ефективен спрямо всички видове и стадии на рак. Пациентите ще могат да го получат след три или четири години.
Това разказва пред вестник „Известия“ заместник-директорът на Държавния институт за изследване на чисти препарати на Федералната медико-биологична агенция професор Андрей Симбирцев.
Според изданието това е фундаментално нов инструмент за лечение на злокачествени тумори, произхождащо от биотехнологията. Успехът е постигнат с помощта на космически експеримент и чрез него Институтът за предклинични изпитания успява да изобрети лекарство, което може да направи революция в борбата срещу рака.
Препаратът има работно заглавие „Белтък на топлинния шок“. Главната активна съставка е молекула, която се синтезира от всяка клетка на човешкото тяло в отговор на различни стресови влияния. Учените са били наясно с нейното съществуване отдавна, но дълго време се е предполагало, че белтъкът е можел да предпазва само клетката. По-късно е установено, че той притежава още една уникална функция – да помогне на клетката да изрази своите туморни антигени на имунната система и по този начин да се увеличи противотуморният имунен отговор, цитира вестникът Симбирцев.
Тъй като количеството на белтъка в организма е минимално, учените са разработили система за неговото синтезиране. Генът изолира човешки клетки, които са отговорни за производството на белтък.
Федералната медико-биологична агенция притежава уникалната възможност да провежда медицински изследвания с помощта на космически програми. Работата е в това, че за да се направи рентгеноструктурен анализ на действието на белтъка е необходимо да се сформира свръхчист кристал. Тъй като в условията на земното притегляне е невъзможно неговото формиране, белтъчните кристали израстват неравномерно. По тази причина се роди идеята този белтък да бъде изследван в космоса. Експериментът беше проведен през 2015 година. Опаковахме свръхчист белтък в капилярни тръби и ги изпратихме в космоса, продължава разказа си Симбирцев.
За шест месеца по време на полета са се създали перфектни кристали. След като са върнати на Земята, са анализирани в Русия и Япония, където има подходящо оборудване за рентгенов анализ. След като правят изследването, се установява, че учените са на прав път.
Със сигурност може да се каже, че белтъкът има желаната биологична активност за лечението на рак, твърди руският изследовател.
Независимо от факта, че по време на тестването "белтъкът на топлинен шок" не показва токсичност, окончателни заключения относно неговата безопасност могат да бъдат направени само след завършване на предклиничните изследвания, които ще отнемат години.
Тепърва предстои учените да проведат изпитанията, които по думите на Симбирцев отнемат около две до три години.
За съжаление няма как да се случи по-бързо. Това е сериозно изследване, т.е. пациентите ще могат да се лекуват с новия метод едва след 4-5 години.