София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

С 1,7 млрд. лв. ще разполага София през 2019 г

Фандъкова отчете мащаба на промяната в столицата

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Общинските съветници приеха днес бюджета София за 2019 година. Тази година Столична община ще разполага с над 1,7 млрд. лева.

,,За мен този бюджет показва директно мащаба на промяната, която постигаме през последните години. За сравнение - преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв., а през 2005 г. е 467 млн. лв. Много ще кажат, че увеличението се дължи на оперативните програми на ЕС, но това далеч не е всичко и фактите го показват. Собствените приходи на общината показват много ясно как общината събира вземанията си – за 2019 г. собствените приходи са над 725 млн. лв.“, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова и посочи, че нито един лев не се дава даром на общината. По думите й увеличаването на бюджета означава, че общината е успяла да привлече повече инвестиции.

Фандъкова поясни, че това са средствата, които се инвестират директно в промяната и развитието на София. „За сравнение - през 2009 г. те бяха 536 млн. лв. – т.е., да пъти повече“, посочи тя и допълни, че най-честите критики, които чува за бюджета са, че приоритетите са консервативни и не се променят. Според нея обаче това е правилният начин, за да се променя градът и да върви напред.

За поредна година общината няма да вдига данъците и таксите, като ще разчита на по-добрата събираемост.

Приоритетите за тази година са ремонти, образование и чист въздух. За образователна инфраструктура ще бъдат отпуснати 68 млн. лв. От тях 19 млн. лв. са за реконструкция и изграждане на 15 детски градини, а други 9 млн. лв. са за изграждане на физкултурни салони и пристройки към 12 училища.

Повече от 51 млн. ще отидат за основна рехабилитация на улици и мостови съоръжения. Планират се 15 големи обекта - булевардите "Монтевидео", "Т. Каблешков", "България", "Президент Линкълн", Скобелев" и тунела при НДК, изграждане на връзките със Северна скоростна тангента и др. 38 млн. лв. се предвиждат за ремонт и поддръжка на квартални улици.

Тази година ще бъдат пуснати първите осем станции от третата линия на метрото. Първо влаковете ще започнат да се движат от станциите на бул. "Патриарх Евтимий" до бул. "Княз Борис III" при "Красно село", а до края на 2019 г. ще бъдат отворени и 4-те станции до бул. "Владимир Вазов". Ще се купуват и 10 нови метровлака за 22 млн. лв.

Над 133 млн. лв. ще бъдат инвестирани в доставка на нови автобуси и трамваи за градския транспорт. 

За чистотата на града са отделени почти 130 млн. лева, от които 111 млн. лева за почистване на улици и сметосъбиране, а 8.6 млн. лева за почистване на междублокови пространства. Поддръжката на зелени площи ще струва на общината 13 млн. лева, а 15 млн. лв ще са за ново озеленяване. За текущи ремонти на уличната пътна мрежа са планирани 37.5 млн. лева. За осветление на улици и площади ще бъдат дадени 18.4 млн. лв.

Вчера, след едночасови дебати, общинарите във Варна приеха бюджета на морската столица за 2019 г., който е в размер на 497 625 000 лв. 
Бюджетът е рекорден в историята на града и е втори по големина в страната след София Варна ще разполага с близо 104 млн. лева повече спрямо 2018 г., без да има увеличение на местните данъци и такси.