София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

С 200 трактора на протест против добива на газ в Добруджа

Протестиращите дадоха ултиматум на фирмата „Русгеоком БГ“

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В Генерал Тошево стотици излязоха на протест срещу добива на природен газ в района. Зърнопроизводителите от региона изкараха около 200 трактора, час преди началото на обсъждането и ги наредиха по главната улица на Генерал Тошево, но без да блокират движението. Местните се притесняват, че ако започне добив на природен газ, водата ще бъде замърсена и ще се наруши екологичното равновесие.

Протестиращите дадоха ултиматум на фирмата „Русгеоком БГ“ да си оттегли инвестиционното намерение за добив на газ в Добруджа

Срокът е до 3 ноември в 17.00 часа. След тази дата ще започне съдебна битка, като се атакуват нередностите от доклада по Оценка за въздействие на околната среда за находище „Спасово“ на фирма „Русгеоком БГ“.

На дебати в общината между протестиращи и фирмата, представители на инвеститора обясниха, че става дума за конвенционален добив, без използване на забранения хидравличен удар, чрез технология на наклонен сондаж, предаде Дарик. От протестиращите изразиха съмнения, че фирмата ще изпълнява стар проект за складиране на опасни и радиоактивни отпадъци на голяма дълбочина.

Сред най-емоционалните бяха земеделци и пчелари, които казаха, че каквито и оценки за въздействие на околната среда да се правят, няма да допуснат фирмата да дупчи житницата на България и да трови водата. Те попитаха гостите на срещата дали биха довели децата си да живеят в Добруджа след като я превърнат в пустиня.

На 1 ноември се очаква кметът на Генерал Тошево да внесе предложение за местен референдум по темата.