София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

С 250 000 лв. ще се оскъпят президентските избори заради промяна в ИК

По-високата цена е заради технологията за отчитане на резултатите

7 годиниИЗБОРИ 2016 1 Боряна Райчева

С около 250 000 лв. Ще се оскъпят президентските избори заради една от промените в Изборния кодекс, приети от Народното събрание вчера. Обнародването им се очаква утре. Това съобщи председателят на Централната избирателна комисия Ивелина Алексиева.

Оскъпяването е свързано с методологията на новата технология за отчитане на резултатите. Промяната рефлектира върху софтуера за обработка от секционните и регионалните комисии, а от там и в централната. Фирмата-изпълнител е уверила, че ще изпълни ангажимента си в срок.

Очаквам разбиране от областните управители и кметовете на общини за това, че е необходимо да се осигурят подходящи помещения и съответните условия, за да могат след края на изборния ден ОИК и РИК бързо, ефективно, законосъобразно, правилно и прозрачно да отчетат изборните резултати, заяви председателят на ЦИК. Тя изрази надежда изборите за президент и национален референдум да протекат в спокойна атмосфера.

Говорителят Александър Андреев информира за решенията, които комисията е взела. От 7 неправителствени организации, подали заявления за регистрация като наблюдатели, 4 са регистрирани. 263 са регистрираните наблюдатели, социологическите агенции са 4 с 1265 анкетьори.

Членовете на ЦИК демонстрираха отново начина на гласуване, като подчертаха, че бюлетината се откъсва от кочана пред самия избирател. Тя трябва да е празна. Важно е още, че член на СИК сгъва бюлетината според указанията пред избирателя, така че да останат квадратчетата за двата печата /единият преди, а другият след гласуването/ и триъгълникът в долния десен ъгъл с номера, който след гласуването се откъсва.

Бюлетините за националния референдум са по-малки, не се сгъват и се слагат в плик. Въпросите в тях са три, но бюлетината е валидна, когато отговор е даден дори само на един от въпросите.

Тази година от ЦИК са изпратили лични писма чрез "Български пощи" ЕАД до общо 58 350 души, навършили 18 години, на които предстои да гласуват за пръв път на тези избори. В тях от комисията напомнят за правото да упражнят своя вот.