София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕС подписа развода с Великобритания

Предстои депутатите в Обединеното кралство да одобрят споразумението

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

След като преди 2 години чрез национален референдум, британците взеха решението да прекратят брака си с Европейския съюз, днес  в Брюксел след 35 години съвместно съжителство, разводът става факт.
 
Всички двадесет и осем  държави от Общността поставиха подписа си  под договора за Brexit, с което се слага край на отношенията между Обединеното кралство и Общността.
 
Какво следва обаче оттук нататък? Оказва, че одобрението на споразумението от европейските лидери съвсем не е последната крачка към пълната английска свобода.
 
На министър-председателят на монархията Тереза Мей и предстои тежка вътрешнополитическа битка. Тя трябва да предложи за гласуване в британския парламент споразумението през декември, но за да мине то, са  необходими 320 гласа "за". До момента, включително и от нейната партия, имат резерви, така че не е ясно дали това споразумение ще бъде гласуването народните представители. Европейският съюз обаче е подготвен и за Brexit без сделка, всяка държава има подготвен резервен план.
 
Именно, ратифицирането на споразумението в британския парламент е препятствието, което изглежда най-трудно преодолимо. Ако споразумението бъде прието, ще остане все пак правителството да представи, като законопроект за напускането на ЕС и прилагането на Брекзит.
 
Евродепутатите трябва да изчакат зелена светлина от британските си колеги, за да започнат процедура по ратификация. Тя предвижда изготвянето на доклад върху договора за напускане на ЕС и политическата декларация преди гласуването на пленарната сесия с обикновено мнозинство.
 
Тази ратификация от Съюза трябва да стане факт до 29 март 2019-та година, когато е датата за официалното напускане на Великобритания от Съюза.
След ратификацията от Европейския парламент, договорът трябва да бъде одобрен  и от Съвета на Европейския съюз с квалифицирано мнозинство 72% от 27-те държави-членки или 20 страни, представляващи 65% от населението на тези държави.
 
До приключване на цялата тази процедура, Великобритания е длъжна да спазва досегашните условия по членството си. Най-тежкото от тях е плащането на годишната вноска  от 11 млрд. евро, което според експерти е около че 350 млн. евро на седмица. От тези пари обратно към британската икономика от Съюза се връщат само  4 млрд. евро. Освен вноската, Обединеното кралство според договора се ангажира да запази и своите финансови ангажименти и дългосрочни договори със Европейския съюз.