София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

С 42% са намалели младите хора у нас за 10 години

БСК отчете остър недостиг на кадри на пазара на труда

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Остър недостиг на кадри има във всички сфери на българската икономика, като най-критичен е дефицитът на работници в строителството. За 10 години младите хора от 19 до 24 години у нас са намалели с 42 процента, сочи анализ на Българската стопанска камара.

320 хиляди безработни и обезкуражени не намират мотив да се върнат на трудовия пазар. Страната ни е сред първенците на Европа по брой младежи, които нито учат, нито работят, над 30 хиляди според статистиката. На фона на тези тревожна статистика изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев посочва, че процедурите по внос на работници от чужбина са утежнени, в образованието се очертава сериозни проблеми.

Педагозите у нас са един пъти и половина по-малко, отколкото в Европейския съюз, сочи анализа на Стопанската камара. У нас приемът на студенти по математика и информатика е наполовина по-малко от този в другите страни от европейската общност. В същото време родното образование произвежда повече от необходимото прависти и икономисти, става ясно от направените разчети. Радосвет Радев очерта и друга негативна тенденция: „Лично за мен е тревожен и спадът с около 45 000 на самонаетите. Това значи, че за 10 години ентусиазмът да започнеш собствен бизнес, да го развиваш, губят 45 000 души, явно отчаяни от бизнес средата“, допълни той.

На фона на големия дефицит на кадри Българска стопанска камара настоява за облекчен внос на работници от чужбина.