София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

С 517 гласа Европарламентът одобри Мария Габриел за еврокомисар

77 депутати бяха против

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Европейският парламент одобри кандидатурата на Мария Габриел за комисар. Тя бе номинирана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за ресора цифрова икономика и общество.

Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и комисията по култура и образование (CULT) проведоха изслушването на г-жа Габриел за комисар на 20 юни. След като координаторите на водещите комисии оцениха представянето на кандидата, Съветът на председателите на комисиите и Председателският съвет приключиха изслушването.

В тайно гласуване парламентът подкрепи назначаването на Мария Габриел с 517 гласа „за“ срещу 77 „против“, с 89 „въздържал се“.

„Благодаря на всички участвали в изслушването ми парламентарни комисии и колегите в тях за задълбочените въпроси. На гражданите за подкрепата и куража, които ми даваха и дават. На колегите от всички парламентарни групи, които гласуваха да бъда тази от тях, която да продължи да взема под внимание идеите им, но вече като еврокомисар“, заяви Мария Габриел след избирането си.