София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

С 800 млн. лева се увеличават социалните разходи в новия бюджет

Депутатите гледат в комисии проектозакона

6 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Проектозаконите за бюджета и бюджетите на НЗОК и Държавното обществено осигуряване са приети от парламентарните комисии по бюджет и финанси, по социална политика и здравеопазване. Това съобщи в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелова, заместник-председател на комисията по социална политика.

 „Бюджет 2018 е реалистичен, отразяващ приоритетите на правителството в социалната сфера, образованието, сигурността“, каза депутатката.

Тя добави, че в социалната сфера предвидените пари са с около 800 милиона лева повече в сравненение с 2017 година.

За първи път от 2009 година се увеличава минималният гарантиран доход от 65 на 75 лева, подчерта Ангелова.

Тя разясни, че гарантираният минимален доход е важен, тъй като на неговата база се определят редица социални плащания като целевите и еднократните помощи, енергийните помощи,както и интеграционните добавки.

В България над 500 000 души получават интеграционни добавки и с увеличаването на минималния гарантиран доход ще се повиши и размерът на тези добавки, обясни депутатката.

Ангелова добави, че за 2018 година е предвидено и увеличаване на месечното обезщетение за гледане на дете през втората година от майчинството, което става 380 лева при 340 сега.