София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

С кашпи и бариери ще охраняват председателството на ЕС в София

На нови мерки за сигурност залагат от Столична община

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Освен допълнителните камери около НДК, ще бъдат поставени кашпи и бариера, които да пречат на своеволното влизане около Двореца. Това е заложено в изготвен от Столичната община проект за обезопасяването на града, който е съгласуван с МВР и трябва да се изпълни до края на годината, пише "Монитор". Новите придобивки са част от мерките, които от „Московска“ 33 ще вземат във връзка с безопасността на гостите по време на Председателството на страната на Съвета на ЕС и на практика биха предотвратили поредно терористично нападение с автомобил в зона за пешеходци или велосипеди, при каквото за последно десетки бяха прегазени в Манхатън, а от тях 8 загинаха.

Бариера ще бъде поставена откъм паркинга на бул. „България“. Охраната около НДК също ще бъде засилена, при нужда ще се включи и жандармерията. Допускането на граждани ще става при строг контрол. По главната търговска улица в града, а именно пешеходната част на бул. „Витоша“, също ще бъдат поставени допълнителни кашпи. Такива вече са сложени откъм „Солунска“, предстои и другите пресечки да бъдат обезопасени.

В момента тече и усилен ремонт на пространството пред  Двореца, който трябва да приключи в средата на месеца. Там се подменят гранитните плочки, ВиК и електрическата система. Също така се прави нова хидроизолация, реконструират се парапетите и бетоновият борд при подлезите.

Централните пешеходни улици в Бургас от години са обезопасени с кашпи и колчета. Огромни саксии са поставени в началото и в края на най-голямата пешеходна артерия "Александровска", която пресича центъра.Под тотален контрол е достъпът на автомобили до летище Сарафово. Паркингът на аеропор та е опасан с няколко бариери, които се вдигат след проверка. Бариери охраняват още зоната на централната жп гара и паркингите на съдебната палата и Бургаския свободен университет.