Гледай
на живо

С музика и протести почваме председателството

Концерт в Народния театър и демонстрации по улиците

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз започва с официална церемония, която ще бъде в Народния театър „Иван Вазов“. Предвидени са речи на президента Румен Радев, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов.

Детският хор на БНР ще изпълни химните на България и на ЕС.

Церемонията по откриване на българското председателство на Съвета на ЕС включва музикална програма, в която ще участват ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласния", вокалната акапелна формация "Ева квартет", Стоян Янкулов и ансамбъл "Чинари", Националния фолклорен ансамбъл "Българе", инструменталната формация "Булгара" и дуета Крис и Велин.

В петък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев. В НДК ще се проведат срещи между еврокомисарите и българските министри, както и съвместна пресконференция на Юнкер и Борисов.

Същевременно в столицата са заявени 9 протеста, като първият от тях е сутринта в подкрепа на Истанбулската конвенция, а през деня ще протестират полицаи, пенсионери, природозащитници и жители на Пиринския край, които подкрепят изграждането на втори лифт в Банско.